poczta

made by „serociak©”

hosting by SmTvSat-Internet

Współdziałamy...

„Nasze Czułe Serca” czyli dzieci pomagają swoim rówieśnikom...
W Niedzielę, 7 stycznia, na placu przed kościołem, po wszystkich Mszach św., uczniowie rozprowadzali zaprojektowane przez siebie kalendarze.
Dochód wyniósł 1268,16 zł.
To już 5 edycja Akcji „Nasze Czułe Serca”, zapoczątkowanej przez uczniów SP-3 pod kierownictwem p. Małgorzaty Fijałkowskiej. W tym roku w Akcji czynnie zaangażowały się przede wszystkim SP-2 i SP-3, trzcianecki „Katolik” oraz szkoły w Niekursku, Łomnicy i Rychliku. Uczniowie, w ramach konkursu plastycznego, projektują kalendarze ścienne, jednolistkowe kalendarzyki kieszonkowe itp. Najlepsze prace wydawane są drukiem i uczniowie pod opieką nauczycieli-wychowawców rozprowadzają je wśród swoich rówieśników z innych szkół, w trzcianeckich firmach oraz właśnie przed kościołem...
Całkowity dochód z Akcji przeznaczony jest dla ciężko chorych i niepełnosprawnych dzieci miasta i gminy Trzcianka. W ten sposób uczniowie chcą pomóc swoim koleżankom i kolegom, którzy znajdują się bądź znaleźli w trudnej sytuacji...
Akcji patronują m.in. nasza Caritas-Trzcianka i trzcianeckie Hospicjum.

Działamy...

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom „Dzieciństwo bez przemocy”
Już po raz 12. w okresie Adwentu Caritas w Polsce organizuje Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Akcja będzie przebiegać pod hasłem: „Dzieciństwo bez przemocy”.
Ks. Adam Dereń, dyrektor Caritas Polska podkreślił, że tym razem Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom nabiera charakteru kampanii społecznej. Nie znaczy to jednak, że wymiar materialny, pomocowy Dzieła, został zepchnięty na drugi plan. „Pomaganie dzieciom nie powinno się sprowadzać tylko do przekazywania żywności czy zakupu wyprawek szkolnych” – argumentował dyrektor Caritas Polska.
Wigilijne Dzieło już po raz 7. ma także charakter ekumeniczny: współorganizują je „Eleos” Kościoła Prawosławnego oraz Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego – ok. 4,5 mln świec rozprowadzonych zostanie także na terenie parafii ewangelickich i prawosławnych.
Pozyskane środki finansowe pozostaną w większości w diecezjalnych Caritas, część z nich zasili parafialne zespoły Caritas, 10 groszy z każdej małej świecy Caritas przeznaczy na projekty pomocy dzieciom poza granicami naszego kraju. Do tej pory pomoc została przekazana na projekty w Ruandzie, Kongo, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Iraku, Sudanie i Czeczenii.
W naszej parafii, w każdą Niedzielę Adwentu, przed kościołem, wolontariusze Caritas oraz młodzież z KDM rozprowadzać będą „świece wigilijne” oraz kartki świąteczne. Natomiast w kościele wystawione są kosze do których można składać produkty żywnościowe, które zasilą punkt wydawania żywności „Betania” prowadzony przez parafialną Caritas. Wszystkim ofiarodawcom składamy serdeczne „Bóg Zapłać”!

Działamy...

1-7 października 2006 r. – 62 Tydzień Miłosierdzia „Przywróćmy nadzieję potrzebującym”
„Pomoc charytatywna jest niesieniem Boga cierpiącemu światu. Im bardziej świadomie i wyraźnie niesiemy Go jako dar, tym skuteczniej miłość nasza odmieni świat i wzbudzi nadzieję. Nadzieję, która przekracza śmierć... Jednakże ci wszyscy, którzy praktycznie wykonują pracę charytatywną nie powinni inspirować się ideologiami poprawiania świata, ale kierować się wiarą, która działa poprzez miłość.”  –  Benedykt XVI papież

Podczas kwesty na cele charytatywne, prowadzonej w Niedzielę rozpoczynającą tegoroczny 62 Tydzień Miłosierdzia, zebrano 1050 zł.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim, którzy okazali hojność i dobroć serca. Bóg Zapłać!
W imieniu całej wspólnoty
Prezes Caritas-Trzcianka, ks. Robert Gubała MS

Zakończyła się Młodzieżowa Akcja Wielkanocna

Jak co roku, w czasie Wielkiego Tygodnia, młodzież zaangażowana w działalność Caritas naszej parafii, rozprowadzała przed kościołem „Chlebki Miłości”, baranki z masła i kartki świąteczne. „Chlebki miłości” to ogólnopolska inicjatywa Caritas, która wraz z Wielkanocną Zbiórką Żywności ma przypominać wszystkim o ludziach będących w potrzebie. Każda parafia wzbogaca tą inicjatywę o własne pomysły (u nas jest to właśnie Młodzieżowa Akcja Wielkanocna) a dochód uzyskany z ofiar składanych przy tej okazji przeznacza na cele, które uznaje za szczególnie ważne.
W naszej parafii część dochodu przeznaczany jest m.in. na sfinansowanie kolonii letnich dla dzieci z naszej Ochronki „Cichy Kącik” oraz Świetlic Środowiskowych a pozostała część na inne dzieła Caritas. Składamy serdeczne „Bóg Zapałać” wszystkim ludziom dobrej woli i miłosiernego serca...

Działamy...

Kończy się kolejna edycja dorocznej Akcji „Nasze czułe serca”

Akcja w założeniu ma dwa zasadnicze cele. Pierwszy z nich to udzielanie konkretnej pomocy materialnej chorym dzieciom. Drugim, nie mniej ważnym jest uwrażliwienie dzieci, młodzieży i całej społeczności naszego miasta na potrzeby chorych, przede wszystkim dzieci, będących w ciężkiej sytuacji materialnej. Akcji patronują m.in. trzcianeckie Stowarzyszenie Hospicjum i Caritas-Trzcianka.
W wyniku rozprowadzania kalendarzyków na rok 2006 i zakładek zrobionych z prac dzieci zebraliśmy w tym roku 4095 zł, czyli o 1000 zł więcej niż w roku poprzednim. W chwili obecnej trwa na terenie naszej gminy wyszukiwanie dzieci, które otrzymają pomoc. Informacji o najbardziej potrzebujących udzielają nauczyciele, księża, lekarze...
Potrzeby są bardzo duże i niewspółmierne do środków, jakimi dysponujemy, postaramy się jednak rozdzielić pieniądze tam gdzie są najbardziej potrzebne!

Pragniemy serdecznie podziękować zarówno instytucjom jak i wszystkim ludziom dobrej woli, którzy w jakimkolwiek stopniu wspomogli naszą Akcję:

• firmie Arcan – pp Rutkowskich (właścicielom i pracownikom firmy, dzięki którym zostały zaprojektowane kalendarze i zakładki oraz obniżone koszty ich druku)
  • bankowi PEKAO SA. O/T-ka przy ul. Żeromskiego w Trzciance - (wszystkim pracownikom, którzy corocznie okazują nam pomoc i tak wielką życzliwość)
  • wszystkim nauczycielom
  • wszystkim rodzicom uczniów zaangażowanych w Akcje
  • wszystkim wolontariuszom rozprowadzającym kalendarze
    Nie chcemy pominąć w podziękowaniach nikogo, kto nam szczerze dopomógł.
PRZEDE WSZYSTKIM JEDNAK SKŁADAMY PODZIĘKOWANIA OFIARODAWCOM.
LUDZIOM, KTÓRYCH CZUŁE SERCA SĄ PROMYKIEM UŚMIECHU I NADZIEI DLA CHORYCH I BEZRADNYCH DZIECI !!!

W tym roku Akcję w szkołach prowadzą:
  • SP-2 - E. Płonowska, J. Radke, M. Jąder, W. Frąckowiak, I. Zborowska
  • SP-Katolicka - B. Śliwiński i pracownicy szkoły
  • SP-Niekursko - K. Wietrzycka
  • SP-3 (gospodarz Akcji) - M. Fijałkowska, A. Jóźwik
Małgorzata Fijałkowska

Działamy...

Zakończyła się Adwentowa Akcja Niesienia Nadziei – zbiórka zywności dla potrzebujących.

Adwentowa zbiórka żywności w Kościele – 2005 r.

produkty

698,8 kg

1.762,9 zł

Zebrano także:
ciastka, słodycze, kawa, kakao, kisiel, budyń, płatki owsiane, płatki kukurydziane, rodzynki, fasola, zupki, powidła, bułka tarta, groch, kokos, musztarda, ketchup, majonez, sól, kukurydza, konserwy („turystyczne”, rybne, owocowe)

Łącznie

ok. 790 kg

ok. 2.137 zł

Dziękujemy bardzo wszystkim tym, którzy włączyli się w naszą Adwentową Akcję Niesienia Nadziei ubogim.
Składamy wielkie „Bóg zapłać” dla naszych parafian, którzy tak hojnie wsparli tą zbiórkę oraz Zakładowi Rzeźnicko – Wędliniarskiemu w Trzciance – p. Zbigniewa Paszko.
Zapewniamy o naszej pamięci w modlitwie. Szczęść Boże.

W imieniu Zarządu Caritas
ks. Robert Gubała MS

Działamy...

Trwa kolejna edycja dorocznej Akcji „Nasze czułe serca”

W Niedzielę, 15 stycznia na placu przed kościołem, po wszystkich Mszach św., rozprowadzane będą kalendarzyki zaprojektowane przez uczniów kl. I.-III. Całkowity dochód przeznaczony jest dla ciężko chorych i niepełno-sprawnych dzieci miasta i gminy Trzcianka. W ten sposób dzieci chcą pomóc swoim koleżankom i kolegom, którzy znajdują się bądź znaleźli się w trudnej sytuacji...
To już 4 edycja Akcji. W latach ubiegłych, z funduszy uzyskanych w ramach niej skorzystało 11 dzieci przewlekle i nieuleczalnie chorych, niepełnosprawnych lub poszkodowanych w nagłych wypadkach. Przypominamy, że Akcję „Nasze czułe serca”, w której są zaangażowane wszystkie placówki oświatowo-wychowawcze miasta i gminy, pilotują nauczycielki oraz uczennice i uczniowie kl. I.-III. z SP-3 w Trzciance. Patronują jej także: „Hospicjum Trzcianka” oraz my, tzn. Caritas-Trzcianka.

„Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom” – ogólnokrajowa Akcja Caritas-Polska

Świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom są rozprowadzane w naszej parafii:
       • w Niedzielę na placu przed kościołem (po wszystkich Mszach św.)
       • w dni powszednie w Księgarni „La Salette”, w Kancelarii Parafialnej, w KDM (w godzinach ich otwarcia)

W Akcję zaangażowana jest młodzież z KDM, dzieci z Ochronki, uczennice i uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich, księża katecheci, siostry katechetki, katecheci świeccy i wielu nauczycieli trzcianeckich szkół...
Jednym słowem – rzesza ludzi dobrej woli o gorących, wrazliwych i otwartych sercach!

Działamy...

„Nasze czułe serca” – uczniowie szkół podstawowych pomagają chorym i niepełnosprawnym dzieciom z gminy Trzcianka

Nasze czułe serca” – pod takim właśnie hasłem odbywał się w ubiegłym roku konkurs plastyczny, przeprowadzony w szkołach podstawowych. Jego efektem były kalendarzyki, które zostały rozprowadzone wśród mieszkańców Trzcianki i okolic. Uzbierane w ten sposób fundusze przeznaczono na pomoc wielu chorym i niepełnosprawnym dzieciom z naszego miasta i jego okolic. Zachęceni wynikami oraz ciepłą reakcją uczniów i rodziców, z jaką spotkała się w ubiegłym roku akcja „Nasze czułe Serca”, nauczyciele trzcianeckich i okolicznych szkół podstawowych z inicjatywy jednej z nauczycielek SP-3 w Trzciance, również w tym roku przeprowadzili akcję pod tym hasłem.
W czasie, kiedy przytłoczeni własnymi niepowodzeniami, albo też uskrzydleni własnym szczęściem przestajemy dostrzegać innych, koniecznym jest rozbudzenie tej potrzeby w najmłodszych. Istotą konkursu plastycznego „Nasze czułe serca” było rozbudzenie w dzieciach wrażliwości na ludzi słabych, chorych, samotnych, których tak wielu wokół nas, a którzy na ogół w ciszy przeżywają swoje dramaty. Gest, słowo, uśmiech, nawet dostrzeżenie są dla nich często jak słoneczny zajączek na ścianie mieszkania... Rozbudzenie potrzeb na takie właśnie gesty, słowa, na uśmiech, oraz na inne sposoby czynienia życia znośniejszym, było zamierzeniem organizatorów również i w tym roku. W zamian za taki gest także otrzymujemy słowo, uśmiech, jednak często są one więcej warte od wstęg orderowych!
Odzew nauczycieli sprawił, że i tegoroczny konkurs miał dość szeroki zasięg. Wiara i nadzieja przebijająca z wszystkich konkursowych prac uskrzydliła je... lecz tylko kilka mogło zostać uhonorowanych zamieszczeniem na kalendarzykach na 2005 rok. Kalendarzykach, które jak w roku poprzednim, są cegiełkami budującymi filary „Naszych czułych serc”. Pozostali uczestnicy konkursu – cała gromada małych artystów – również stała się znana dzięki ekspozycjom prac, zaprezentowanym w poszczególnych szkołach.
W tym roku zdecydowano się rozszerzyć akcję o kalendarze ścienne z reprodukcjami konkursowych prac. Są one rozprowadzane w trzcianeckich zakładach, firmach, szkołach, w Księgarni „La Salette”... Podobnie, jak w roku minionym, dziecięcy wolontariusze rozprowadzają kieszonkowe kalendarzyki w szpitalu, przed kościołami, w szkołach średnich... Podobnie, jak w roku minionym, spotykają się z aprobatą i wsparciem. Ten odzew świadczy, że Wigilia może trwać cały rok i że przez cały rok można kogoś obdarować sercem!
To właśnie te gorące serca umożliwiły, podobnie jak w roku minionym, pozyskać fundusze na wsparcie tych, którym z różnych przyczyn nie dane jest słyszeć szkolny dzwonek. Udany i gorący finał akcji to zasługa wielu osób pragnących żyć z kimś, a nie obok kogoś, a przede wszystkim aktywnie wspierających akcję nauczycielek:

• SP-3. - Małgorzata Fijałkowska, Anna Jóźwik
  • SP-2. - Elwira Płonowska, Irena Zborowska, Joanna Radke, Dorota Krychowiak
  • SP-Niekursko - Katarzyna Wietrzycka
  • SP-Katolicka - Bożena Wargin i nauczycielki uczące w tej szkole
Akcję wspiera trzcianecka CARITAS udostępniając dla niej numer konta (z dopiskiem „Nasze czułe serca”).

Robert Jacek Pikuła

* * *

Tegoroczna edycja konkursu plastycznego „NASZE CZUŁE SERCA” została ogłoszona w Tygodniu Miłosierdzia we wszystkich szkołach podstawowych Trzcianki i okolic, w których nauczyciele pozytywnie odpowiedzieli na tę inicjatywę. W grudniu konkurs rozstrzygnięto i wyróżnione prace stały się ozdobą kalendarzy ściennych i małych kalendarzyków na rok 2005, będących cegiełkami wspierającymi fundusz „Nasze czułe serca”. Pozostałe prace zostały wyeksponowane w szkołach. Kalendarzyki – cegiełki zostały rozprowadzone wśród mieszkańców naszego miasta i okolic.
Udało się zebrać 3019 zł! Uzyskane w ten sposób pieniądze przeznaczymy na pomoc dzieciom ciężko chorym i niepełnosprawnym z biednych rodzin.
Akcję „Nasze czułe serca” wspomogła firma ARCAN – druk kalendarzyków. Wielu rodziców zaangażowało się w ich kupno i sprzedaż. Kalendarzyki były rozprowadzane w zakładach pracy, szkołach (np. w SP.2 w Trzciance, SP w Niekursku i Szkole Szkole Podstawowej w Trzciance), w trzcianeckim szpitalu, w kaplicy M.B. Saletyńskiej, przed kościołem św. J. Chrzciciela i w wielu innych miejscach...
Wszystkim, którzy odnosili się do nas serdecznie, pomogli nam i chętnie wspierali naszą akcję – Serdecznie dziękujemy!
Myślimy, że w przyszłości uda nam się przeprowadzić podobne przedsięwzięcie i ofiarować naszym chorym dzieciom chociaż odrobinę naszych czułych serc.
Koordynatorkami całego przedsięwzięcia były nauczycielki Szkoły Podstawowej nr 3: Małgorzata Fijałkowska i Anna Jóżwik. W Szkole Podstawowej nr 2 akcję prowadziły panie: Elwira Płonowska, Irena Zborowska, Joanna Radke, Wioletta Frąckowiak i Dorota Krychowiak. W Szkole Katolickiej: p.Dorota Pawłowska, W SP w Niekursku: pani Katarzyna Wietrzycka.
W akcję zaangażowało się też większość nauczycieli i katechetów tych szkół. Całość odbywała się pod patronatem parafialnej Caritas.

Opracowały: Anna Jóźwik i Małgorzata Fijałkowska.

INFO

DZIAŁANIA